wtorek, 27 marca 2012

Nazi Goreng


Dzisiaj chcielibyśmy zaprezentować flagową potrawę Indonezji czyli Nasi Goreng. Nasi to ryż, a Goreng to smażony; w całości to smażony ryż z warzywami, jajkiem, kurczakiem z dodatkiem sosu sojowego i sosu chili. Można to porównać do włoskiej pizzy, której rodowód jest bardzo podobny, czyli powstała z tego co akurat pierwszy twórca pizzy miał pod ręką. Podobnie Nasi Goreng powstaje z tego co jest w lodówce. Pierwsza uwaga jest taka, że widać kuchnie całego świata czerpią z tej samej zasady, że nic nie może się zmarnować. Druga że, lepiej, że potrawa powstaje z tego co jest akurat w lodówce, a nie z tego co jest za nią – lepiej dla nas, którzy to Nasi Goreng jemy. Ale to wszystko tylko na marginesie, bo wspominamy o tej potrawie zainspirowani dzisiejszym obiadem i pewną nauszną obserwacją. Byliśmy  dzisiaj w małej restauracji, obok nas, przy stoliku siedziała pani i co istotne mówiła po niemiecku. Kiedy pani składała zamówienie zażyczyła sobie właśnie ów smażony ryż, co przeczytała jako Nazi Goreng. Nazi to po angielsku nazista, a Goreng jak już wspominaliśmy smażony. Ciekawe czy owa  pani składała to zamówienie świadoma wszelkich skojarzeń, które nam, lekko złośliwym sąsiadom zza Odry przychodziły wtedy do głowy?

2 komentarze:

  1. Nur fur....Doskonała obserwacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nitku bee niezmiennie uwielbia Twoje postrzeganie szczegółów:)

    OdpowiedzUsuń